Citromfű a terhesség ideje alatt

A citromfű egy évelő növény, amit teák, valamint olajok formájában szoktak használni. Általában gyógyászati felhasználása mellett ismert még kulináris fűszernövényként, illetve az aromaterápiák egyik fontos összetevőjeként is., Bár a citromfű általában biztonságosnak tekinthető, A Commission E német szervezet egyelőre nem engedélyezte a használatát. A citromfű ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyek nagy mennyiségben okozhatnak mellékhatásokat. Többek között fontos kiemelni, hogy felügyelet nélküli használata nem biztonságos a terhesség alatt, bár egyelőre ezt humán vizsgálatok nem erősítették meg.

termeszet-citromfu

Összetevők

Citromfű név alatt több fűféle is fut. Például a Cymbopogon citratus és C. flexuosus fajok, amelyek különböző területeken termesztik, így még fajon belül is eltérő a hatóanyagtartalmuk. A C. citratus, amely Nyugat-Indiában és Közép-, illetve Dél-Amerikában növekszik, citrált és myrcenét tartalmaz, két olyan anyagot, amelyek potenciálisan károsak lehetnek a terhesség ideje alatt, állítja a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. A Cymbopogon flexuosus fő hatóanyagai az isointermedeol, a geraniol, az alfa-bisabolol és a limonén.

Lehetséges magzati hatások

Tanulmányok kimutatták, hogy a citrál és a myrcene nagy adagban (500 mg/kilogramm) megnövelheti a vetélések arányát, illetve növelheti a magzati csontváz rendellenességek kockázatának kialakulását is. A fejlődési zavarok és fejlődési késések is előfordulhatnak a nagy dózisú és rendszeres citromfűolaj használata során. Ezt két vizsgálat is igazolta: egy brazil tanulmány 1998-ban, melynek eredményeit a Brazilian Journal of Medical and Biological Research folyóiratban tették közzé, illetve egy másik brazil kutatás 1995-ben, amelynek eredményeit a Toxicology folyóiratban publikálták. Ezek azonban csak állatkísérletek voltak, egyelőre semmi sem igazolja azt, hogy az emberekre is ugyanilyen káros hatással lenne  citromfű a terhesség során. Sőt ilyen nagy mennyiségben talán képtelenség is elfogyasztani a citromfüvet.

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

-9% Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 520 Ft
570 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 40g

-4% Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 370 Ft
385 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!