A citromfű olaja csökkenti a koleszterinszintet?

Az ókortól kezdve ismert citromfű eredetileg Ázsiából származik, azonban Magyarországon is a legrégebben használt gyógynövények között említik. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya, amelynek célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez, az orvosi citromfűvet választotta a 2014-es Év Gyógynövényének.

A citromfű számos jótékony hatással rendelkezik, amelyet nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A következőkben megismerhetjük ennek az egészségbombának a koleszterinszintre gyakorolt hatásait.

Koleszterin

A koleszterin létfontosságú a szervezet számára. Optimális értéke kétféle koleszterinből tevődik össze, vagyis A HDL-ből, az úgynevezett "jó koleszterinből", valamint a "rossz" koleszterinből, az LDL-ből. Amikor felborul az egyensúly, a koleszterin lerakódik az érfalon és plakkot képez, mely érszűkület kialakulásához vezet.

A magas koleszterinszint tehát jelentősen megnövelheti az alabbi megbetegedések kockázatát: 

- szív- és érrendszeri megbetegedések
- szívkoszorúér-meszesedés
- stroke 
- szívinfarktus

A magas koleszterinszinthez gyakran kapcsolódhat cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás is. Ma már azonban több olyan gyógynövény is ismert, amelyek igazoltan rendelkeznek koleszterinszint csökkentő hatással is. 

Citromfű és a koleszterinszint csökkentése

Azt már ismerhetjük, hogy a citromfű egy igazán sokoldalú gyógynövény, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Többek között pozitív hatással van a koleszterinszintre is. Hatékonyan képes csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, így a citromfű fogyasztásával megelőzhető az erekben a véráramot akadályozó, és szívbetegségeket okozó plakkok (a vérzsír felhalmozódása és lerakódása az érfalakra) kialakulása. Emellett korunk egyik nagy népbetegségének számító cukorbetegségnek a megelőzésében és a tünetek enyhítésében is hatékonyan alkalmazható a citromfű. Normalizálja az inzulinszintet, amelynek köszönhetően természetes módon járul hozzá a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséhez. 

Citromfű olaj- Terpenoidok

A citromfűolaj terpenoid vegyületeket tartalmaz, mint például geraniolt és citralt, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, állítja Ronald Ross Watson, a Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion című könyv szerzője. Ezek a vegyületek gátolják a mevalonsav termelődését, ami a koleszterintermelés egyik közvetítője. A citromfűolajból naponta elegendő 140 mg-ot fogyasztani, ha a koleszterincsökkentő előnyeit szeretnénk kihasználni.

Citromfű termékek

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 595 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 40g

Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 395 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb XXL 90 dbVerbena Citromfű Levendula+Ashwagandha

Interherb XXL 90 db Verbena Citromfű Levendula+Ashwagandha

A nyugodt, pihentető alvásért és az alvásminőség fenntartásáért kifejlesztett készítmény.

Ár: 4040 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!