A citromfű olaja csökkenti a koleszterinszintet?

A citromfű, egy csoport fűféle a Cymbopogon nemzetségből, egy évelő növény, amely főként a meleg és a trópusi éghajlaton őshonos. A citromfű kedvelt gyógynövény az ázsiai konyhában, mivel sok ételnek kölcsönöz kellemes citrusos ízt és aromát. A citromfű illóolajat különféle gyógyászati célokra is felhasználják, ezekről részletesen már beszéltünk egy korábbi cikkben, most azonban arról ejtünk szót, hogy ez az olaj hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet is.

citromfu-tea

Citromfű olaj - Terpenoidok

A citromfűolaj terpenoid vegyületeket tartalmaz, mint például geraniolt és citralt, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, állítja Ronald Ross Watson, a Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion című könyv szerzője. Ezek a vegyületek gátolják a mevalonsav termelődését, ami a koleszterintermelés egyik közvetítője. A citromfűolajból naponta elegendő 140 mg-ot fogyasztani, ha a koleszterincsökkentő előnyeit szeretnénk kihasználni.

Citromfű olaj gyulladásgátló hatása

A krónikus gyulladások, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is visszaszoríthatóak a citromfű olajjal, állítja egy indiai tanulmány, amit a Food and Chemical Toxicology 2010 októberi számában tettek közzé. A gyulladás az egyik kezdeményező tényező az ateroszklerotikus plakk-képződés esetében. A vizsgálat során 5 mcg és 10 mcg dózisú citromfűolajat használtak a kutatók és megállapították, hogy már ilyen kis mennyiség is növeli a szuperoxid dizmutáz és a glutation peroxidáz nevű antioxidánsok aktivitását, amelyek csökkentik azon molekulák és vegyületek számát, melyek a gyulladásokért felelősek. Közelebbről nézve a citromfűolaj csökkenti a malondialdehid szintjét is, ami az oxidált lipidek egy markere, olyan fehérvérsejtek, amelyek kapcsolatban vannak az atherosclerosisszal. Természetesen további részletes humán vizsgálatokra van szükség, amelyek megerősítik majd az előzetes eredményeket.

Mecsek Citromfű tea 25 x1g

-9% Mecsek Citromfű tea 25 x 1g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos. Epehajtó.

Ár: 520 Ft
570 Ft
Megnézem

Mecsek Citromfű tea 40g

-4% Mecsek Citromfű tea 40g

Nyugtató és görcsoldó hatású. Idegesség okozta gyomor- és bélpanaszokra, fejfájásra, szívpanaszra hatásos.

Ár: 370 Ft
385 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!