A citromfű, egy csoport fűféle a Cymbopogon nemzetségből, egy évelő növény, amely főként a meleg és a trópusi éghajlaton őshonos. A citromfű kedvelt gyógynövény az ázsiai konyhában, mivel sok ételnek kölcsönöz kellemes citrusos ízt és aromát. A citromfű illóolajat különféle gyógyászati célokra is felhasználják, ezekről részletesen már beszéltünk egy korábbi cikkben, most azonban arról ejtünk szót, hogy ez az olaj hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet is.
Citromfű olaj - Terpenoidok
A citromfűolaj terpenoid vegyületeket tartalmaz, mint például geraniolt és citralt, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, állítja Ronald Ross Watson, a Vegetables, Fruits, and Herbs in Health Promotion című könyv szerzője. Ezek a vegyületek gátolják a mevalonsav termelődését, ami a koleszterintermelés egyik közvetítője. A citromfűolajból naponta elegendő 140 mg-ot fogyasztani, ha a koleszterincsökkentő előnyeit szeretnénk kihasználni.
Citromfű olaj gyulladásgátló hatása
A krónikus gyulladások, amelyek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is visszaszoríthatóak a citromfű olajjal, állítja egy indiai tanulmány, amit a Food and Chemical Toxicology 2010 októberi számában tettek közzé. A gyulladás az egyik kezdeményező tényező az ateroszklerotikus plakk-képződés esetében. A vizsgálat során 5 mcg és 10 mcg dózisú citromfűolajat használtak a kutatók és megállapították, hogy már ilyen kis mennyiség is növeli a szuperoxid dizmutáz és a glutation peroxidáz nevű antioxidánsok aktivitását, amelyek csökkentik azon molekulák és vegyületek számát, melyek a gyulladásokért felelősek. Közelebbről nézve a citromfűolaj csökkenti a malondialdehid szintjét is, ami az oxidált lipidek egy markere, olyan fehérvérsejtek, amelyek kapcsolatban vannak az atherosclerosisszal. Természetesen további részletes humán vizsgálatokra van szükség, amelyek megerősítik majd az előzetes eredményeket.